Menu
Business

10 tips voor ondernemers die thuiswerken

Zoals je weet werk ik sinds 3 september fulltime als zelfstandige. Dat betekent dat ik de hele week thuis aan het werk ben, behalve als ik naar events of netwerkbijeenkomsten ben. Gelukkig zit ik nooit écht alleen, Tim heeft namelijk ook een eigen bedrijf en zit gezellig tegenover mij op ‘kantoor’.

Zo kunnen we lekker tegen elkaar aan kletsen, elkaar wat vragen en iedere dag samen lunchen. Nu ik ruim 2,5 maand thuiswerk heb ik een aantal tips voor (toekomstige) ondernemers die net als ik de hele dag/week thuiswerken.

10 tips

1. Vaste planning maken.
Ik heb vaste dagen waarop ik vaste werkzaamheden plan. Op maandagochtend begin ik bijvoorbeeld met de mails van vrijdag na 18:00 uur en van het weekend. Een lege mailbox betekent voor mij een leeg hoofd.

2. Werk buiten (de deur) als het kan.
Op dit moment is dat echt een no-go. Ik denk dat m’n vingers eraf vriezen. Maar in de lente en in de zomer is dit natuurlijk een TOP idee! Pak je laptop mee op een terrasje, in de tuin of op je balkon en gaan met die banaan!

3. Geef jezelf eens een dag vrij.
Vrijdag is eigenlijk mijn soort-van-vrije dag. Ik gebruik deze dag om te zwemmen, cursussen volgen, blogs schrijven en gewoon lekker rustig aan te doen. Mocht ik dan plotseling iets qua werk moeten doen kan ik dit meteen oppakken.

4. Houd een notitieboekje bij.
Ik ben echt nog een oldskool-type die met pen en papier haar opdrachten en werkzaamheden bijhoudt. Ik moet er niet aan denken dat mijn pc crasht of dat Trello opeens de geest geeft en ik al mijn notities over mijn cliënten kwijt ben. Ik heb een notitieboekje met alle cliënten, opdrachten en de stand van zaken. Zo weet ik altijd per opdracht waar ik aan toe ben, waar ik op wacht of welke acties ik moet uitvoeren. Hallelujah!

5. Plan voorbereidingsmomenten in.
Op dagen wanneer ik een telefonisch adviesgesprek heb plan ik deze altijd een een uur langer in dan dat het gesprek duurt. Het gesprek duurt vaak 60 minuten, maar voor die tijd moet ik de pc starten, word opstarten, mijn oordopjes pakken en thee/koffie halen. Zo ben ik goed voorbereid voor het gesprek en na het gesprek schrijf ik een korte samenvatting (naast alle notities die ik tijdens het gesprek heb opgeschreven) zodat ik daarna snel aan de slag kan.

6. Niet alléén maar werken.
Mijn werkdag begint vaak rond 10:00 uur. Ik sta ‘s morgens tussen 8:30 uur en 9:00 uur op (zó fijn want ik ben echt allesbehalve een ochtendmens !) en ga dan ontbijten en rustig aan aan de slag. Tussen de middag sport ik (op maandag, dinsdag en woensdag) of ga ik met Dex wandelen. Na de lunch ga ik dan weer aan de slag tot we gaan koken. De ene dag is dit 17:00 uur en de andere dag 18:30 uur. Het verschilt regelmatig. Wel ben ik altijd bereikbaar per telefoon en e-mail.

7. Pak fijne muziek erbij.
Tim zet graag Spotify aan, en gelukkig maar dat hij dat doet anders zou ik constant bezig zijn met het juiste nummer vinden. Als Tim de muziek regelt heb ik de hele dag fijne muziek om naar te luisteren zonder dat ik naar het volgende nummer wil doorklikken.

8. Maak een takenlijstje per dag.
Ik heb geen week-to-do-list. Ik plan per dag mijn afspraken en de werkzaamheden die ik moet doen. Voor mij werkt dit het fijnst, krijg ik iets niet af? Morgen weer een dag! Als ik de hele week vol zou plannen zou ik nooit kunnen schuiven in mijn agenda. Dát is pas horror!

9. Geniet ervan.
Iedere dag weer ben ik zo blij dat ik deze keus gemaakt heb. Ik kan zelf mijn dagen en uren inplannen, events boeken, een dagje vrij nemen als het moet. Maar omdat ik doe wat ik leuk vind en regelmatig hele fijne complimenten van mijn cliënten krijg, kan ik er ook enorm van genieten!

10. Houd bij wat je gedaan hebt.
In mijn planner houd ik bij wat ik die dag heb gedaan. Ik streep mijn to-do-list af en zo kan ik precies zien wat ik wel of niet gedaan heb en wat ik eventueel naar de volgende dag moet verschuiven. Iedereen heeft natuurlijk een andere werkwijze maar ik merk dat dit voor mij het fijnst werkt.

Heb jij nog een fijne tip voor mij? Ik hoor het graag!

About Author

Officieel Esmeralda Samantha, 29 jaar, #juristopsneakers en eigenaar van Veritas Advies. Sinds september 2018 ben ik fulltime ondernemer in mijn eigen bedrijf. Ik heb een kantoor aan huis (zowel in Almere als in Oostenrijk), ik schrijf graag blogs, sport drie keer per week, lees graag (maar te weinig) en fotografeer graag (doe ik ook te weinig). Ik wil minimaal 2 keer per jaar op vakantie en ik ben gek op mijn Tim, Dex (Zwitserse witte herder), shoppen, wijn, en sushi.

No Comments

    Leave a Reply