Je kent het wel; zo tussen 14:00 uur en 15:00 uur lijkt het alsof je hersenen weigeren ook nog maar iets aan fatsoenlijke gegevens door te geven. Een middagdip ligt op de loer en het liefst zou je even onder je bureau kruipen voor een dutje. Herkenbaar! Ik geef je 5 tips om die middagdip te voorkomen.
Melatonine
Laten we eerst eens bij het begin beginnen. Hoe ontstaat zo’n middagdip nu eigenlijk? Je hersenen geven tussen 14:00 uur en 15:00 uur (het moment waarop je lichaam wil dat je even gaat slapen) het stofje melatonine af, hetzelfde stofje als wat je brein ’s avonds voor het slapen gaan aanmaakt. Geen wonder dus dat je je slaperig en moe voelt. Niets aan te doen dus, maar tussen de middag even een dutje doen is niet echt een goed idee. Ik zou het prima kunnen doen, maar werk je (nog) in loondienst dan is je baas daar minder blij mee. Doe je wel zo’n middagdutje? Zorg er dan voor dat ‘ie niet langer is dan 20 minuten.
Voorkomen is beter dan genezen
Ontbijt
» Zorg ervoor dat je je dag start met een goed ontbijt. Begin je dag met energie, gezonde koolhydraten en de juiste proteïnen zodat je lichaam de hele dag door kan.
Voldoende slaap
» Heb je slecht geslapen? Of gewoon weinig geslapen? Je middagdip is extra heftig als je niet voldoende rust hebt genomen. Voldoende slaap is niet alleen nodig om je middagdip te voorkomen, het is ook heel belangrijk voor je algehele gezondheid. Kijk dus hoeveel slaap jij nodig hebt en zorg ervoor dat je die slaap ook daadwerkelijk krijgt.
Pauzes
» Je ogen en je brein kunnen oververmoeid raken. Zorg ervoor dat je voldoende rust neemt en om de 25 minuten even 5 minuten pauze neemt. Dit is de Pomodoro techniek. Ikzelf raak er heel gestrest van omdat ik constant denk ‘Zijn die 25 minuten al voorbij?’ maar misschien helpt het wel voor jou. Gun je ogen en je hersenen even rust, haal wat te drinken of maak een praatje met je collega of knuffel je #kantoorbuddy.
Beweeg!
» Heb je net zoals ik een #kantoorbuddy? Of een collega die ook wel van een frisse neus houdt? Blijf tijdens je lunchpauze dan niet binnen maar ga lekker wandelen. Wandelen of een andere vorm van beweging geeft je lichaam energie en zorgt ervoor dat je geen middagdip ervaart. Veel zitten is sowieso niet goed voor je, dus haal koffie aan de andere kant van de afdeling, ga een etage lager naar het toilet en probeer ieder uur wat te bewegen.
Vermijd suikers
» Weinig energie in de middaguren heeft vaak te maken met een dip in je bloedsuikerspiegel. Een stabiele bloedsuikerspiegel zonder pieken en dalen zorgt voor een constante stroom aan energie. Geef je lichaam daarom langzame koolhydraten en vermijd suikers. Door de suikers gaat je bloedsuiker weer pieken en voel je je weer vermoeid. Zorg dus voor langzame koolhydraten zodat je je langer energiek voelt.
No Comments