Menu
Business

Jouw businessjaar afronden; zo doe je dat

Met nog maar 1 dag 2021 op de planning is het tijd om dit jaar af te ronden. Zelf ben ik vandaag bezig geweest met mijn administratie, heb ik alvast een planning gemaakt voor de eerste week van januari en heb ik nog één en ander besteld zodat dat nog mooi mee kan met de kosten voor 2021. Eerder deze maand heb ik al wat andere ‘dingen’ gedaan en ik vertel je vandaag wat dan precies. Wellicht heb jij nog iets aan mijn tips en kun je dit morgen nog snel fixen.

Stel doelen

Begin deze maand heb ik mijn omzetdoel voor 2022 in kaart gebracht. Wat wil ik aan omzet behalen, en beter nog; hoe hoog wil ik dat mijn winst is? Want een omzetdoel is leuk, maar als jij 90% van je omzet uitgeeft aan je kosten dan verdien je uiteindelijk nog niks. Daarnaast heb ik gekeken wat ik aan persoonlijke ontwikkeling wil doen en wat ik wil bereiken in 2022. In 2021 ben ik gestart met een opleiding bloemstyling. Dit ‘hoort’ niet bij mijn werk, maar om deze opleiding te kunnen doen had ik wel tijd en geld nodig, en dat moet je natuurlijk wel hebben. Voor 2022 heb ik nog niets op de planning, maar dat kan zomaar veranderen.

Bedenk of je tarief nog passend is

Zodra je een mooi omzet- en winstdoel bepaald hebt, is het tijd om te kijken of je je uurtarief, dagtarief, projectprijs of pakketprijs misschien moet verhogen. Want; kun je je doelen behalen met de tarieven die je nu hanteert? Zo ja, helemaal goed. Zo nee, tijd om te verhogen! Houd daarnaast ook rekening met de jaarlijkse inflatie en toekomstige (nieuwe) uitgaven. En denk na voor wie je je tarieven gaat verhogen. Laat je oude klanten het oude tarief betalen en geldt jouw nieuwe tarief voor nieuwe klanten, dan hoef je niets te doen. Wil je een tariefverhoging doorvoeren bij huidige klanten? Stel ze hier dan van op de hoogte. Als ze besluiten om bij je te stoppen, dan moet je hier helaas mee akkoord gaan. Mijn tip: hanteer je nieuwe tarief alleen voor nieuwe klanten mits dit administratief-technisch geen problemen oplevert.

Stuur je facturen

Het ena-leukste moment van je opdracht: de factuur sturen. Zorg ervoor dat je de laatste opdrachten afrond, uiterlijk de 31e de factuur stuurt en voorkom losse eindjes. Zo kun je 2021 administratief-wise goed afronden en weet je op 1 januari 2022 meteen hoeveel BTW je moet betalen. Kun je dat maandag meteen afronden en met een schone lei aan het nieuwe jaar beginnen.

Check je reserves en/of buffers

Als ondernemer moet je reserves en/of een buffer hebben. Naast mijn reserves en buffer heb ik verschillende spaarpotjes (motorrijles, vakantie, uitjes etc.) waar ik geld uit kan lenen als het écht nodig is. Zelf werk ik via een soort-van Profit First principe. Hierdoor heb ik altijd geld apart staan voor mijn kosten, salaris, BTW, winst (het leukste spaarpotje) en mijn inkomstenbelasting/pensioen. Maar een buffer hoeft niet altijd financieel te zijn. Denk bijvoorbeeld aan een back-up van je harde schijf of een NOOD-document waarin je aan iemand anders uitlegt hoe jouw bedrijf kan blijven draaien. Lindsay van Get it together maakte een handleiding om zo’n NOOD-document te maken. Via deze link kan je ‘m downloaden.

Check abonnementen/verzekeringen

Heb je voor 2022 alle verzekeringen, abonnementen en/of andere ‘investeringen’ geregeld die je nodig denkt te hebben? Denk aan een bedrijfs- en/of beroepsaansprakelijkheidsverzekering, rechtsbijstand, je pensioen, investeringen, beleggingen. Kijk of deze nog up-to-date zijn of dat je hier iets in moet aanpassen of dat je er nog één of meer moet afsluiten of wilt stopzetten. Heb je abonnementen waar je niets meer mee doet? Beëindig ze (beter op de 31e nog dan op de 1e want misschien zit je er dan nog langer aan vast!) of zet in je agenda een reminder voor het moment dat je het wilt gaan beëindigen.

Je ziet, je hebt nog flink wat op je to do lijstje voor de laatste dag van het jaar. En natuurlijk hoeft niet álles op 31 december maar kijk even wat voor jou haalbaar is en rond dat morgen nog even af. En als dat klaar is, kun je met een gerust hart oudejaarsavond vieren en proosten op een geweldig en succesvol 2022!

About Author

Esmeralda Samantha, 31 jaar, #juristopsneakers en eigenaar van Veritas Advies. Sinds september 2018 ben ik fulltime ondernemer in mijn eigen bedrijf. Ik heb een kantoor aan huis, ik schrijf graag blogs, dans, lees en fotografeer graag (doe ik te weinig). Ik wil minimaal 2 keer per jaar op vakantie en ik ben gek op mijn Tim, Dex (Zwitserse witte herder), shoppen, motorrijden, wijn, en sushi.

No Comments

    Leave a Reply