Menu
Persoonlijk

Krav Maga; be controlled or be in control

krav-maga

Kraf magá, contact combat”: krav (קרב) (“battle” or “combat”) + maga (מגע) (“contact”). A form of exercise based on unarmed combat movements developed by the Israeli armed forces. Niet alleen op juridisch gebied kan ik mijzelf goed verdedigen, sinds juni 2016 beoefen ik deze vorm van zelfverdediging. Want nee, het is géén vechtsport. Al ziet het er wel zo uit, dit is het zeker niet!

Krav Maga

In maart 2016 vertelde een vriendin dat zij naar Krav Maga zou gaan. Op dat moment had ik nog nooit van die manier van zelfverdediging gehoord, toch werd mijn interesse gewekt. Ik heb mij verdiept in wat Krav Maga inhield en ik was al gauw overstag; ik ging mee! Bij de aanmelding kreeg ik te horen dat een toque (kruisbeschermer) verplicht was. Toen ik de mail las moest ik toch even slikken, dit was toch een vrouwencursus…? Een toque…? Maar ga ik dan pijn lijden of wat? Als je mij 3 jaar geleden een tik had gegeven had ik al gegild bij de minste geringste aanraking, het was dus ook even wennen dat ik zelfverdediging ging doen, maar ook zelf pijn zou krijgen. Toch heb ik toen besloten om mee te gaan, ik kon wel wat zelfvertrouwen en wat technieken gebruiken om aan vreemden duidelijk te maken dat ze een grens zouden bereiken. Voor mij was ook het ‘harder worden’ iets waar ik aan wilde werken.

Stay Away

Snel een e-mail terug gestuurd en mij ingeschreven, zo kon ik niet meer terug. In april 2016 had ik mijn eerste les Krav Maga. 10 lessen met technieken speciaal voor vrouwen die op straat worden lastiggevallen, aangerand of erger. Uit onderzoek is gebleken dat 45% van de Nederlandse vrouwen een of meerdere keren slachtoffer is geweest van fysiek of seksueel geweld. Het is dus aan de orde van de dag; intimidatie, overschrijdend gedrag en agressie tegen vrouwen. Dit is de reden waarom de IKMF (International Krav Maga Federation) de Stay Away heeft ontwikkeld. De cursus bevat 3 elementen; verbaal, fysiek en mentaal.

Verbaal
Praten is de eerste en beste stap om geweld te voorkomen. Conflictbeheersing is dan ook een onderdeel van de cursus. Je leert hoe je met praten nare situaties kunt oplossen en voorkomen.

Fysiek
Als je toch fysiek wordt lastiggevallen zorgt de cursus ervoor dat je jezelf kunt verweren. Komt iemand in je “comfort zone” of probeert iemand je vast te grijpen of te wurgen? Bij de cursus leer je technieken hoe je hiermee kunt omgaan en jezelf kunt verdedigen op de meest effectieve manier.

Mentaal
Ook wordt er in de les stilgestaan bij het mentale aspect van zelfverdediging. Hoe kun je ervoor zorgen dat je zo zelfverzekerd overkomt dat een eventuele aanvaller zich wel bedenkt voor hij iets bij je probeert? Er wordt uitgebreid aandacht aan besteed om te zorgen dat je als vrouw zijnde jezelf op een zelfverzekerde manier kunt verdedigen tegen een eventuele aanvaller. Het programma helpt ook bij het vergroten van je zelfvertrouwen en je gevoel van eigenwaarde. Bron: Tactical Defense – Krav Maga

Mijn ervaring met Stay Away

Ik zou de stay away cursus aan iedere vrouw aanraden! Of je nu oud of jong bent, groot of klein van stuk; het maakt niet uit. De technieken die je leert zijn door alle vrouwen toe te passen. De lessen bouwen rustig op en aan het eind van de 10 lessen heb je voldoende technieken geleerd die je als vrouw zijnde een stuk weerbaarder maken. Waar ik vroeger ’s avonds en in het donker de hond niet alleen durfde uit te laten loop ik nu in het donker zonder dat ik continue bangig over mijn schouder hoef te kijken of er iets gaat gebeuren. Want niet alleen leer je technieken om uit een situatie te komen, je leert ook hoe je je omgeving kunt scannen en hierdoor gevaar eerder kunt herkennen en daar eventueel op kunt anticiperen. Ik kan met zekerheid zeggen dat ik een stuk zelfverzekerder ben als ik buiten loop, en niet meer ‘bang’ ben dat er iets gaat gebeuren. Want áls er iets gebeurt weet ik hoe ik kan reageren.

Reguliere lessen

Na het volgen van de vrouwencursus kun je doorstromen naar de reguliere lessen van Krav Maga. Dit heb ik na het afronden van de stay away ook gedaan. In juli 2016 ben ik begonnen aan de eerste ‘graad’ P1. Op 28 juni 2017 heb ik het P1 examen gedaan, en gehaald! Inmiddels ben ik al een tijdje bezig met het oefenen van de technieken van P2. Door verschillende blessures heb ik een tijdje niet kunnen trainen, maar na de vakantie ga ik weer rustig aan beginnen. Naast het feit dat mijn instructeurs (hierboven op de foto) onwijs goed zijn, is het iedere keer weer een feestje om naar de les te gaan. Het is altijd leuk en gezellig, er is tijd voor een grapje (of twee) maar voorop staat een serieuze training.

De training

De training bestaat uit een warming up, het onderwerp voor die training, tussendoor wat kleine drills (push-ups, sit-ups en squats maar ook spierversterkende oefeningen zoals op elkaars rug zitten en rondjes rennen (ook goed voor je conditie trouwens!) of met iemand op je rug (uiteraard van ongeveer dezelfde lichaamsbouw) squats maken). Aan het eind van de les is er altijd de einddrill. Deze drill zorgt ervoor dat het laatste beetje energie ook nog uit je lijf komt. Vaak zijn dat stoten en kicks op het kussen of met een partner sparren maar ook conditionele oefeningen (sprintjes trekken en technieken uitvoeren op commando) en drills om te leren hoe je kunt omgaan met stresssituaties (denk aan het door grote groepen mensen heen moeten worstelen of uit een groep zien te komen).

Daarnaast zijn er oefeningen en technieken om je muscle memory te verbeteren. Hoe vaker je iets oefent, hoe instinctiever je zult worden. De verdediging bij een bepaalde aanval gaat dan als het ware ‘vanzelf’ omdat je spieren instinctief de aanval verdedigen omdat je dit dus al zo vaak geoefend hebt.

3 jaar later kan ik met zekerheid zeggen dat de stay away én de reguliere lessen ervoor gezorgd hebben dat ik een stuk zelfverzekerder ben, veel harder ben geworden (ik kan meer en beter incasseren) én iedereen de cursus kan aanraden! Neem voor meer informatie contact op met Jeroen of Rotem van Tactical Defense

About Author

Officieel Esmeralda Samantha, 30 jaar, #juristopsneakers en eigenaar van Veritas Advies. Sinds september 2018 ben ik fulltime ondernemer in mijn eigen bedrijf. Ik heb een kantoor aan huis (zowel in Almere als in Oostenrijk), ik schrijf graag blogs, sport drie keer per week, lees en fotografeer graag (doe ik te weinig). Ik wil minimaal 2 keer per jaar op vakantie en ik ben gek op mijn Tim, Dex (Zwitserse witte herder), shoppen, wijn, en sushi.