Menu
Legal Talk

Wetswijzigingen per 1 juli 2019

Inmiddels zijn we een week onderweg in juli, en dat betekent dat het al een week geleden is dat er een aantal belangrijke wetswijzigingen van kracht zijn geworden. Één daarvan is natuurlijk het bellen op de fiets. Sinds vorige week kan je dat een fikse boete opleveren. Ook zijn er nog een aantal andere wijzigingen die 1 januari 2019 al van kracht zijn geworden én ik blik vast vooruit op de wijzigingen per 1 januari 2020.

Wijzigingen per 1 januari 2019

– Het belastingstelstel ging van vier naar twee schijven.
– Het lage btw-tarief ging omhoog van 6% naar 9%, het gaat dan om voedings- en geneesmiddelen.
– Het wettelijk minumumloon en wettelijk minimumjeugdloon gingen omhoog.
– Een werknemer krijgt langer verlof bij de geboorte van een kind, in 2018 was dit 2 dagen, nu krijgt de werknemer één week verlof.
– Het tarief van de vennootschapsbelasting gaat jaarlijks omlaag, van 19% naar 16,50% in 2020 en van 25% naar 22,55% in 2020. Uiteindelijk wordt het percentage 15% en 20,50% in 2021.

Wijzigingen per 1 juli 2019

Bellen op de fiets
Sinds vorige week mag je niet meer bellen op de fiets. De gedachte hierachter is namelijk de volgende: iedereen wist al dat je als auto-, bus- en trambestuurder geen mobiel elektronisch apparaat (zoals een mobiele telefoon) mag vasthouden. Aangezien fietsers ‘vroeger’ niet als bestuurder werden gezien, is er toen niet voor gekozen om deze regeling ook voor fietsers te laten gelden. Sinds de opkomst van social media, de groei van de omvang van het gebruik van mobiele telefoons, de drukte op fietspaden en de opkomst van de elektronische fiets, is het risico op een ongeval groter geworden op het moment dat jij met je telefoon bezig bent als je aan het fietsen bent. Handsfree, dus met oordopjes of in een houder, bellen mag natuurlijk wel. Zorg er dan wel voor dat je maar één oordopje gebruikt of het volume laag zet zodat je nog wel het omgevingsgeluid kunt horen. Mocht je toch door oom agent op de bon geslingerd worden, een boete kost je €95,00.

Houders van aandelen aan toonder niet langer anoniem
Deze wijziging is vooral voor mensen/ondernemers die aandelen hebben gekocht. Als je vanaf nu aandelen koopt, ben je verplicht om je te laten registreren als aandeelhouder. Doe je dit niet? Dan vervalt je aandeel. De reden achter deze administratieve handeling is het voorkomen van misbruik. Zo konden aandelen aan toonder gebruikt worden voor belastingontduiking, witwassen en de betaling van terrorisme. Nu de aandelen niet langer anoniem zijn, is altijd bekend wie de houder van de aandelen is en kunnen deze niet meer anoniem aan een ander overgedragen worden.

Minimumloon omhoog
Voor de ondernemers met personeel is dit een belangrijke wijziging. Betaal jij jouw werknemers van 21 jaar of ouder het wettelijk minimumloon? Zorg dan dat je de bedragen bij de uitbetaling van het brutoloon aanpast en dat dit bij een volledig dienstverband het volgende bedrag is:
– €1635,60 per maand
– €377,45 per week
– €75,49 per dag.

Volledig minimumloon vanaf 21 jaar
Ook dit is een belangrijke wijziging. Het minimumloon is al gestegen, maar nu hebben werknemers van 21 jaar daar al recht op. Voorheen had je pas recht op het minimumjeugdloon als je 23 jaar was.

Naar verwachting: wijzigingen per 1 januari 2020

Eenmanszaken krijgen nieuw btw-nummer
Alle eenmanszaken in Nederland krijgen een nieuw btw-nummer. Het nummer is een vervanging voor het huidige btw-nummer die het BSN bevat. Het nieuwe nummer zorgt ervoor dat het risico voor identiteitsfraude lager ligt en de privacy van de ondernemer wordt beter gewaarborgd. Op 1 januari 2020 moeten alle ondernemers het btw-nummer hebben aangepast op hun facturen en de website.

Verbod uitstallen tabakswaren
In tabakswinkels, supermarkten en benzinestations mogen straks geen rookwaren zichtbaar meer worden uitgestald. Vitrines of displays mogen geen rookwaren laten zien, en gevelreclame is straks ook verboden. De wetswijziging is nog niet definitief maar gaat naar verwachting in op 1 januari 2020.

Elke hond moet een paspoort hebben

Voor mij als hondenliefhebber én eigenaar van een #kantoorbuddy is dit natuurlijk belangrijk. Naar verwachting gaat de regeling op 1 januari 2020 in. Iedere hond in Nederland dient dan een Europees paspoort te hebben. Het paspoort bevat gegevens over de herkomst van de hond, de fokker en de inentingen. En uiteraard heeft Dex al een paspoort!

Een laag-btw tarief voor e-books
Digitale boeken, kranten en tijdschriften krijgen het lage btw-tarief van 9%. Het gaat dan om de digitale uitgaven van boeken, dagbladen, weekbladen en tijdschriften. Hiermee verdwijnt het verschil in btw voor fysieke en digitale uitgaven. De wijziging gaat naar verwachting in op 1 januari 2020.

De kleine ondernemersregeling wijzigt
Kleine ondernemers met maximaal €20.000 omzet in Nederland kunnen vanaf 1 januari 2020 kiezen voor een vrijstelling van omzetbelasting. Dit betekent dat je als ondernemer geen btw in rekening brengt aan je klanten en dus ook geen btw meer mag vermelden op je facturen.

Zodra er meer of andere wijzigingen zijn, houd ik je uiteraard op de hoogte!

Bron: ondernemersplein kvk.
About Author

Officieel Esmeralda Samantha, 29 jaar, #juristopsneakers en eigenaar van Veritas Advies. Sinds september 2018 ben ik fulltime ondernemer in mijn eigen bedrijf. Ik heb een kantoor aan huis (zowel in Almere als in Oostenrijk), ik schrijf graag blogs, sport drie keer per week, lees graag (maar te weinig) en fotografeer graag (doe ik ook te weinig). Ik wil minimaal 2 keer per jaar op vakantie en ik ben gek op mijn Tim, Dex (Zwitserse witte herder), shoppen, wijn, en sushi.

No Comments

    Leave a Reply