De 5 seconden regel. En nee. Het is niet die 5 seconden regel. Nee wacht. Volgens mij is dat de 3 seconden regel.

Naja, goed. Laat ik gewoon beginnen.

De 5 seconden regel. Bedacht door Mel Robbins. Amerikaanse podcast-host, auteur, motiverende spreker (TEDx-talk). Dat is hele mond vol en een hele goede functieomschrijving. Dat wil ik ook wel achter mijn naam willen zetten. En dat komt ook nog 😄

Ik heb het boek de 5 seconden regel binnen 2 weken uitgelezen en daarna nog eens gelezen. Misschien denk je: ‘5 seconden regel? ‘Wat moet ik me daarbij voorstellen?’  Volgens Mel Robbins is de 5 seconden regel eigenlijk vrij simpel. Je telt ‘gewoon’ af. Want ja. Iedereen kan toch wel aftellen. 🤷🏻‍♀️

5-4-3-2-1 en kom in actie.

Waarom aftellen van 5 naar 1? Op die manier geef je je brein geen kans om er tussen te komen met twijfels/smoesjes of om dingen alweer uit te stellen. Want zodra je ook maar een beetje twijfelt, komt je brein met allerlei einde-van-de-wereld-doemscenario’s waarom je iets NIET moet doen. Daardoor kom je niet in actie, ga je niet doen wat je graag wilt doen, ga je eeuwig twijfelen en huilen in een hoekje (oké dat nou weer net niet, maar je voelt er in ieder geval niet fijn bij).

En ik kan je zeggen dat er momenten zijn dat mijn brein ook nog met genoeg smoesjes komt, zodat ik bepaalde dingen niet doe en mijn brein mij tegenhoudt. Heel zonde en verschrikkelijk irritant. Ik baal dan echt ontzettend van mezelf. Vooral omdat ik het weer niet heb gedaan. En geloof me. Ik ben daarin echt niet de enige.

Mel vertelt hoe ze op de 5 seconden regel is gekomen. Ze vertelt haar eigen verhaal. En niet alleen dat.

Het boek staat ook veel met berichten van mensen die haar boek hebben gelezen en zelf de regel hebben toegepast. Ik was zelf echt flabbergasted van de resultaten van deze mensen. Niet normaal wat sommige bereikt hebben en dat alleen door vaker af te tellen van 5-4-3-2-1 en echt in actie te komen. Even serieus. De 5 seconden regel heeft het leven van zoveel mensen veranderd. Echt niet normaal!

Het is ook echt uit je comfort zone komen. Hoe eng dat ook is. Het aftellen werkt echt! Ik tel nu ook vaker af van 5 naar 1 als ik iets gedaan wil krijgen en me niet wil laten tegenhouden door mijn brein. Het klinkt eigenlijk ook heel gek. Je laten tegenhouden door je brein. Want hoe dan? Het gaat vaak zo snel en ook onbewust dat je brein er tussen komt. En ooh jee. Zodra je brein ertussen komt, dan is het einde zoek. Zeg maar dag tegen de dingen die je echt wilt doen en hallo tegen twijfels en smoesjes.

Dit boek is echt een aanrader. En nee. Dit zeg ik niet, omdat ik wil dat je het koopt. Het helpt je echt op weg. Als je al heel lang dingen aan het uitstellen bent en je wilt echt iets gaan doen. Het maakt niks uit wat, dan kan dit boek je echt helpen.

Het is even door de zure appel heen bijten. Het lukt je niet in één keer. Je kunt ook niet Mount Everest in één keer beklimmen. Dit moet je ook stap voor stap doen en tussendoor bijkomen op de basecamps die op weg naar de top liggen. Dat is ook zo met de regel. Klein beginnen en groot eindigen.

Mel Robbins – 5 seconden regel (aff. link)