Als ik één ding níet ben, is het een ochtendmens. Voor 8:30 uur moet je me écht met rust laten en zéker niet naast m’n bed komen staan omdat de dag gaat beginnen. En ondanks dat ik dus geen ochtendmens ben, was ik wel heel erg benieuwd naar het boek Miracle Morning van Hal Elrod. Deze man heeft het boek geschreven naar aanleiding van een vreselijk ongeluk, waarna hij besloot meer uit zijn leven te halen.

Miracle Morning
Vroeg opstaan: ik heb er écht een ontzettende sch*&thekel aan. Ik lig het liefst gewoon lekker tot 10:00 uur in bed, en als je me een kop koffie komt brengen ben ik helemaal gelukkig. Maar ja, door de weeks tot 10:00 uur in bed liggen is, met een eigen bedrijf (in loondienst trouwens ook meestal niet) waarbij om 9:00 uur de telefoon automatisch aan gaat, niet heel erg handig. Tenzij je het als klant niet erg vindt om mijn zwoele ik-ben-net-wakker-stem aan te horen.

Ergens moest dus íets veranderen. Via via kwam ik het boek tegen en ik ging de uitdaging aan en las het boek in één ruk uit. En natuurlijk wilde ik het vervolgens ook proberen. Zo ging mijn wekker van 9:00 uur naar 7:30 uur en stond ik om 7:45 uur (niet meteen overdrijven hé) naast mijn bed. Yes! Het was gelukt. Maar wat ging ik nu met die extra tijd doen? Hal geeft aan dat je een Miracle Morning routine moet gaan creëren. Door eerder op te staan, een aantal dingen iedere ochtend te doen en dit vol te houden creëer je een routine waardoor je meer succesvoller wordt, en dat allemaal in de tijd die je eerst in je bed had doorgebracht als je was blijven liggen. Klinkt logisch, en best te doen.

De Miracle Morning routine
Het idee van Hal is dat, wanneer je dat uur eerder opstaat, je in dat uur aan je persoonlijke ontwikkeling gaat werken. Dit doe je door de life S.A.V.E.R.S. elke dag uit te voeren. Savers staat voor Stilte, Affirmaties, Visualisatie, Exercise (beweging), Reading (lezen) en Scribe (schrijven).

Stilte mediatie, gebed, je ademhaling; het maakt niet uit wat je doet als je maar even een moment van rust neemt om de dag rustig te beginnen.
Affirmaties aanmoedigende woorden helpen je om je doelen te behalen, je angsten te overwinnen, je gezond en happy te voelen.
Visualisatie visualiseer dat je stap voor stap dichter bij je doel komt en wat je nodig hebt om je doel te bereiken. Stel je daarna voor hoe het voelt om je doel te hebben bereikt. Nu wil je niets anders meer dan aan het werk gaan om je doel te bereiken.
Exercise je hoeft geen heftige workout te gaan doen, al is het maar een wandeling met de hond, of een paar sit-ups/push-ups. Het gaat erom dat het bloed in je lichaam gaat stromen.
Reading vul je hoofd met positieve gedachten en ideeën om jezelf te ontwikkelen. Neem inspiratiebronnen als voorbeeld om je doel te bereiken.
Scribing schrijf dagelijks je doelen en/of gedachten op in een journal. Op deze manier kun je reflecteren op wat geweest is en je doelen helder maken voor jezelf.

Niet alleen maar een routine
Uiteraard gaat het boek niet alleen maar over de bovenstaande routine, in het boek staan ook een aantal productiviteits-tips, redenen waarom je niet zou moeten snoozen en waarom persoonlijke ontwikkeling zo belangrijk is. O, en het boek is echt niet alleen voor ondernemers. Zelfs als je in loondienst werkt, of niet werkzaam bent kun je je eigen routine bedenken.

Het heeft even geduurd maar ik heb namelijk een heel andere miracle morning routine dan de bovenstaande en dat is niet erg. Ik heb wel na het lezen van dit boek deze routine voor mezelf ontwikkeld. En inmiddels heb ik er een die voor mij werkt en daar ben ik blij mee. En ook bij mij wil het nog wel eens mis gaan of ik verander ‘m gewoon als het na een tijdje niet meer lekker voelt.

Inmiddels gaat het ongeveer zo:
Mijn wekker is Tim: hij maakt me rond 7:30 uur wakker. Eerst koffie, de rest komt later. Met m’n koffie in de buurt lees ik dan een paar hoofdstukken uit het boek waar ik in bezig ben, plaats ik m’n Instagram post voor die dag of ik scroll wat doelloos rond. Als m’n koffie op is ga ik naar de badkamer, douchen, aankleden en daarna ga ik lekker aan het werk.

So far so good, ik ben helemaal blij met m’n ochtendroutine. En zo ben ik dus rond 9:00 uur aan het werk, in plaats van dat ik pas om 10:00 uur in het land der levenden ben 😉 Scheelt toch flink wat gemiste uren aan productiviteit.

Heb jij een (miracle) morning routine?

*Dit artikel bevat affiliate links.