Menu
Business

Binaural beats; muziek om je mee te focussen

Begin februari 2020 heb ik de stap genomen om met een personal assistant, Lein, te gaan werken. Lein helpt mij om het overzicht in mijn agenda te krijgen en te houden, maakt voor mij wekelijks gezonde recepten, houdt rekening met wat ik wel en niet mag eten (geen tarwegluten, geen zuivel etc.) én bestelt alle boodschappen. Halleluja! Dat scheelt mij enorm veel tijd en oké, eerlijk is eerlijk, ik vind het ook gewoon niet leuk om te doen haha.

Wekelijks en soms dagelijks heb ik contact met Lein en bespreken we de planning voor die week, plannen we ‘onverwachte-dingen-tijd’ in en kan ik Lein appen, bellen of mailen als ik extra assistentie of advies nodig heb. Zo appte ik haar vorige week “Ik weet niet wat het is hoor, maar mijn concentratie is echt drama”. Nog geen 2 minuten later kreeg ik een reactie: “Ken je binaural beats?” ‘Nee..” zei ik. Ik kreeg een linkje naar een Youtube video met alleen geluid en met de instructie; “koptelefoon op, video aanzetten en gaan”.

Binaural beats?
Bij binuaral beats worden er twee tonen afgespeeld die een aantal hertz (frequenties) van elkaar verschillen. Bij de beats is één toon net iets hoger of lager dan de ander. De tonen worden daarnaast ritmisch afgespeeld en in je ene oor hoor je de ene toon en in je andere oor…. de ander.

Omdat de twee tonen niet exact hetzelfde zijn maar net wat verschillen, maakt dat grijze brein daarboven een verschiltoon aan want je hersenen proberen het verschil tussen die twee tonen te compenseren. Hoor je links 20 hertz en rechts 20,5 hertz? Dan maakt je brein de derde toon van 0,5 hertz aan.

De frequentie van de verschiltoon is gelijk aan een specifieke hersengolf. De hersengolf past zich aan aan de frequentie die binnenkomt. Als je dus de binaural beats luistert, wordt er een bepaalde gemoedstoestand opgeroepen. Afhankelijk van de soort binaural beats wordt een bepaalde gemoedstoestand opgeroepen.

Hersengolven kunnen op 5 verschillende frequenties trillen:
– Delta: 0-4 hertz: diepe slaap, helend (fijn voor vlak voor het slapen)
– Thèta: 4-8 hertz: meditatie, diepe ontspanning (deze kun je ’s morgens of ’s avonds luisteren als je van meditatie houdt)
– Alfa: 8-14 hertz: stress verlagend, beter leren (tijdens het studeren/werken)
– Bèta: 14-30 hertz: focus, energie, helder (ook prettig tijdens studeren/werken)
– Gamma: 30-100 hertz: zeer waakzaam, hoog bewustzijn (als je een topprestatie moet leveren)

Focus & concentratie
Lein stuurde mij deze link van de binaural beats op de bèta frequentie: focus, energie en helderheid. Ik zette mijn koptelefoon op en ging weer aan het werk. En géén idee hoe (behalve de theorie die ik later las) maar het werkt. Ik kon het document waar ik mee bezig was in één adem afmaken en naar mijn klant opsturen. Er ging een wereld voor me open. En als mede-ondernemer wilde ik je deze tip natuurlijk niet onthouden. Er is wel één belangrijk punt bij het luisteren van de binaural beats; je moet even de tijd nemen om in die gemoedstoestand te komen en het werkt het beste als je oortjes of een koptelefoon gebruikt.

Heb jij wel eens van binaural beats gehoord? Of weet jij nog een goede tip om je goed te kunnen focussen? Let me know in de comments!

Bron: Meditation Moments by Michael Pilarzyck
About Author

Esmeralda Samantha, 31 jaar, #juristopsneakers en eigenaar van Veritas Advies. Sinds september 2018 ben ik fulltime ondernemer in mijn eigen bedrijf. Ik heb een kantoor aan huis, ik schrijf graag blogs, dans, lees en fotografeer graag (doe ik te weinig). Ik wil minimaal 2 keer per jaar op vakantie en ik ben gek op mijn Tim, Dex (Zwitserse witte herder), shoppen, motorrijden, wijn, en sushi.

No Comments

    Leave a Reply