Als je mij een beetje kent, weet je dat ik niet zonder muziek kan. Mijn Spotify favorieten-lijst is goed voor 39 uur non-stop muziek. Maar het gekke is, als ik geconcentreerd aan het werk ben kan ik dus níet tegen muziek. Of ja, muziek waarin gezongen wordt. Piano of jazz is prima, alleen maak ik Tim daar niet heel blij mee, haha. Een aantal jaar geleden werd ik door mijn toenmalige Personal Assistant gewezen op binaural beats; muziek om je mee te focussen.

Binaural beats?
Bij binuaral beats worden er twee tonen afgespeeld die een aantal hertz (frequenties) van elkaar verschillen. Bij de beats is één toon net iets hoger of lager dan de ander. De tonen worden daarnaast ritmisch afgespeeld en in je ene oor hoor je de ene toon en in je andere oor…. de ander.

Omdat de twee tonen niet exact hetzelfde zijn maar net wat verschillen, maakt dat grijze brein daarboven een verschiltoon aan want je hersenen proberen het verschil tussen die twee tonen te compenseren. Hoor je links 20 hertz en rechts 20,5 hertz? Dan maakt je brein de derde toon van 0,5 hertz aan.

De frequentie van de verschiltoon is gelijk aan een specifieke hersengolf. De hersengolf past zich aan aan de frequentie die binnenkomt. Als je dus de binaural beats luistert, wordt er een bepaalde gemoedstoestand opgeroepen. Afhankelijk van de soort binaural beats wordt een bepaalde gemoedstoestand opgeroepen.

Hersengolven kunnen op 5 verschillende frequenties trillen:
Delta 0-4 hertz: diepe slaap, helend (fijn voor vlak voor het slapen)
Thèta 4-8 hertz: meditatie, diepe ontspanning (deze kun je ’s morgens of ’s avonds luisteren als je van meditatie houdt)
Alfa 8-14 hertz: stress verlagend, beter leren (tijdens het studeren/werken)
Bèta 14-30 hertz: focus, energie, helder (ook prettig tijdens studeren/werken)
Gamma 30-100 hertz: zeer waakzaam, hoog bewustzijn (als je een topprestatie moet leveren)

Focus & concentratie
Vanaf het moment dat mijn PA mij hierop wees, kan ik eigenlijk niet meer zonder deze binaural beats als ik me écht ergens op moet focussen. Ik zet ‘m dan gerust gewoon een uur aan en zodra ik klaar ben kan ik weer naar andere ‘gewone’ muziek luisteren. En heel fijn: er is ook een app met verschillende soorten binaural beats die je ook voor verschillende momenten (slaap, stress, concentratie) kunt uitkiezen en zo lang je maar wilt. Er is wel één belangrijk punt bij het luisteren van de binaural beats; je moet even de tijd nemen om in die gemoedstoestand te komen en het werkt het beste als je oortjes of een koptelefoon gebruikt.

Heb jij wel eens van binaural beats gehoord? Of weet jij nog een goede tip om je goed te kunnen focussen? Let me know in de comments!